Liigu edasi põhisisu juurde

Otsingutulemused

Aurumasin, geotekstiil ja herbitsiidiga töötlemine leidsid tee õppefilmidesse

26.10.2023

Selle aasta suvest alates katsetati LIFE-IP "Loodusrikas Eesti" raames nelja invasiivse võõrliigi - pargitatara, kuldvitsa, pihlenela ja lumimarja - tõrjumist uudsete meetoditega. Tavapärase niitmise ja trimmerdamise kõrval töödeldi võõrliike kuuma auru ja herbitsiidiga, kaeti vastupidava geotekstiiliga ning purustati taimi kettpurustiga. Tõrjekaitseid viis läbi Keskkonnaamet, kes on eelnevalt kõigi 44 katseala omanikuga järgmise viie aastat töödes kokku leppinud. Katsealad saavad juurde ka vastava märgistuse, lisaks on valitud välja 16 kontrollala.

Katsete eesmärk pole puhastada suuri alasid, vaid kontrollida eri meetodite tõhusust ja koostada nende tulemuste põhjal tõrjejuhised, mis võimaldaks maaomanikel ja kohalikel omavalitsustel ise efektiivsemalt võõrliike tõrjuda.

Esimese suve tegemistest on valminud õppefilmid, millega saab tutvuda ka projekti YouTube’i kanalil. Edukate tõrjekatsete jätkamisel loodetakse juba järgmisel suvel teha nii asjast huvitatud omavalitsustele kui ka eraisikutele ja aiapidajatele aurumasina demonstratsioonesinemisi ning tutvustada ka teisi tõrjemeetodeid.

Rohkem leiab lugemist siit.