Liigu edasi põhisisu juurde

Otsingutulemused

Euroopa riigid peavad kliimamuutustega kohanemist kiirendama

26.06.2024

Euroopa Keskkonnaagentuuri (EEA) aruande kohaselt on Euroopa riigid kliimamuutustega kohanemise poliitikate rakendamisel teinud märkimisväärseid edusamme, kuid kohanemismeetmete tempot ja ulatust tuleb veelgi suurendada.

Ehkki Euroopa riigid on saavutanud olulist edu kliimamuutustega kohanemise poliitikate teostamisel, tuleb kiirendada ja laiendada kohanemistegevusi, et hõlmata rohkem valdkondi, nagu tervishoid, põllumajandus ja metsandus. Kolmapäeval avaldatud EEA ülevaade Euroopa Liidu Climate-ADAPT platvormist näitab, et vastava info jagamine võib veelgi suurendada teadmisi Euroopa Liidus, liikmesriikides ning piirkondlikes ja kohalikes omavalitsustes, aidates ühiskonnal kliimamuutusteks paremini valmistuda.

EEA hallatav Climate-ADAPT platvorm on suunatud valitsusasutustele ning organisatsioonidele, kes toetavad kliimamuutustega kohanemise strateegiate, plaanide ja meetmete väljatöötamist, rakendamist ja hindamist kõigil valitsemistasanditel Euroopas. Platvorm sisaldab praegu 134 kasutajalugu, mis pakuvad õppimisvõimalusi ja inspireerivad tegevusi.

Vastavalt uuele EEA ülevaatele rõhutas hiljuti avaldatud Euroopa kliimariskide hindamine (EUCRA) vajadust suurendada kohanemismeetmeid ja -tegevusi kõigis poliitikavaldkondades ja valitsemistasanditel, et tulla toime suurenevate kliimariskidega nagu äärmuslik kuumus, põud, metsapõlengud ja üleujutused.

Keskkonnaagentuuri direktori Taimar Ala sõnul mõjutavad kliimamuutused meid kõiki ja vajavad terviklikku lähenemist. „Keskkonnaagentuur haldab pikki andmeridasid, mis on vajalikud kliimariskide hindamiseks ning jälgib nii ilmastikus kui keskkonnas toimuvat, et vajadusel saata välja hoiatused. Varane hoiatussüsteem on oluline komponent nii kliimamuutustega kohanemise kui katastroofiriski vähendamise juures. Lisaks töötame välja üleujutusalade ja soojussaarte hindamisega seotud teenuseid ning osaleme Euroopa Liidu rahastatud projekti LIFE-SIP AdaptEST tegevustes, mille eesmärk on kliimamuutustega kohanemise tegevuste elluviimine Eestis," lausus Ala.

Tema sõnul on väljatöötamisel ka uuendatud Eesti kliimaprojektsioonid, mis aitavad täpsemalt tuleviku riske hinnata, sest kuigi Eesti ilm näib suhteliselt rahulik, esineb ka meil üha rohkem erakorralisi ilmastikunähtusi.

Kuigi Climate-ADAPT juhtumiuuringud hõlmavad paljusid riske, jääb puudu praktilistest näidetest, mis räägiksid kohanemisest konkreetsete riskidega seoses, näiteks toidu, majanduse ja finantssektori valdkondadest. Kaalutakse ka uusi vaatenurki juhtumiuuringute väljatöötamiseks teistele võtmetähtsusega haavatavatele sektoritele nagu näiteks metsandus, piiriülesed juhtumiuuringud ning mõnele kaugematele Euroopa piirkonnale.

EEA julgustab liikmesriike jagama rohkem kohanemistegevuste ja -algatuste näiteid, et täita lüngad, jagades teadmisi ja kogemusi ning pakkudes inspiratsiooni. Nende juhtumiuuringute esitamine Climate-ADAPT platvormil aitab kasutajatel ka avastada meetmete kaasnevaid eeliseid ja võimalikke kompromissi kohti. Samuti rõhutatakse lahenduse juures vajadust parema seire, hindamise ja õppimise järele, et paremini mõista nende meetmete väärtust ja tõhusust ning vältida kohanemisvigu.

EEA ülevaates märgitakse, et Climate-ADAPT juhtumiuuringute tulevane arendamine keskendub EUCRA poolt tuvastatud konkreetsete riskide käsitlemisele. Koostöö liikmesriikide vahel on ülioluline Climate-ADAPT juhtumiuuringute täiustamiseks ja praktiliste õpikogemuste, sealhulgas parimate praktikate jagamiseks kogu Euroopas.