Liigu edasi põhisisu juurde

Otsingutulemused

LIFE programm kutsub sünnipäevale!

06.05.2022
pilt

Üleeuroopalisel keskkonna- ja kliimaprojekte toetaval LIFE programmil täitub maikuus 30. tegutsemisaasta. Selle päeva tähistamiseks avavad Eestis 10 programmist rahastust saanud projekti oma uksed ja kutsuvad 28. mail kõiki huvilisi külla, et näidata, kuidas need projektid meie loodusesse ja heaolusse panustanud on. Üritused on tasuta!

KIKi ja Keskkonnaministeeriumi LIFE projektijuhid Gady Künnapuu ja Triin Kommeri sõnul on 30 aasta jooksul Eestis LIFE programmi abil ellu viidud mitmeid kasulikke tegevusi keskkonna heaks, kuid ilmselt me ei oska igapäevaselt neid märgata ja veelgi enam LIFE programmiga seostada. „Avatud projektide päev annabki võimaluse suurendada teadlikkust programmi võimalustest ning äratada huvi uutes potentsiaalsetes taotlejates, et ka edaspidi keskkonda säästvad tegevused jätkuksid.“

Päeva jooksul on võimalik Eesti eri paigus osa saada tasuta mitmetest põnevatest tegevusest:

  • Ida-Virumaal saab minna metsamatkale lendorava radadele ning seikluslikule matkale Aidu karjääri.
  • Saaremaal on võimalik avastada Muhu pärandkooslusi läbi virtuaalsete matkaradade.
  • Viljandimaal avaneb võimalus järele proovida, kui sügavale laukasse on võimalik taastatud Soosaare soos vajuda.
  • Harjumaal Viimsis saab näha ja kuulda sademeveeprobleemidest ja nende looduspõhistest lahendustest ning Pudisoo jõe talgupäeval panna käed külge sirgeks kaevatud jõelõigu looduslikumaks muutmisel.
  • Lääne-Virumaal on võimalik tutvuda kahepaiksete eluoluga Mädapea tammikus ning heita pilk varjatud veemaailma RMK Põlula kalakasvatuskeskuses.
  • Pärnumaal pakutakse võimalust nautida hommikukontserti koos pikniku ja mõtiskeluga Nedrema looduskatisealal.
  • Tartumaal viiakse Emajõele paadiretkele.

Lisainfot ja registreerumise võimaluse leiab LIFE Eesti kodulehelt ja Facebookist. Osadesse sihtkohtadesse väljuvad tasuta bussid, avatud projektipäeva kohtade arv on piiratud. Lisaks on 28. mail Eesti Loodusmuuseumi ja AHHAA teaduskeskuse külastamine soodushinnaga.

Selle aasta LIFE taotlusvoor avaneb eeldatavasti juba 17. mail. Taotlusi saab otse Euroopasse esitada neljas erinevas valdkonnas: loodus ja bioloogiline mitmekesisus (täistaotluse tähtaeg 4. oktoober 2022), ringmajandus ja elukvaliteet (täistaotluse tähtaeg 4. oktoober 2022), kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine (täistaotluse tähtaeg 4. oktoober 2022), puhtale energiale üleminek (täistaotluse tähtaeg 16. november 2022).  1. juunil toimub taotlejatele ka virtuaalne eestikeelne infopäev, kus antakse põhjalikum ülevaade programmi võimalustest.

LIFE programmi 30. sünnipäeva rahastatakse projektist “LIFE programmist teadlikkuse suurendamine ja projektitaotluste kvaliteedi parandamine 2”. Keskkonnaministeerium ja KIK aitavad muuta LIFE programmi nähtavamaks, suurendada taotlejate teadlikkust projekti võimalustest, aidata parandada projektitaotluste kvaliteeti ning leida sobivaid partnereid.

Lisainfo: LIFE Eesti projektijuhid Gady Künnapuu (@email, 6 274 126) ja Triin Kommer (@email, 56 905 299).