Liigu edasi põhisisu juurde

Otsingutulemused

Väike-laukhani Mister Blue koos saatjaskonnaga peatub Eestis

24.04.2023

Ülemaailmselt ohustatud väike-laukhane esindaja Mister Blue koos saatjaskonnaga on jõudnud rändepeatuspaika Eestis, et puhata ja toituda teel pesitsusaladele Norras. 

Kohalikud seirajad märkasid 20. aprillil Hiiumaal 63 isendist koosnevat väike-laukhanede rändesalka, teiste seas ka Mister Blue’d ehk 2018. aastal Norras GPS-kaelarõngaga varustatud väike-laukhane. Mister Blue saatja lakkas möödunud sügisel töötamast ning nüüd peavad linnuvaatlejad palju rohkem pingutama, et lindude saabumis- ja lahkumisaegasid ning täpseid peatumiskohtasid tuvastada. 

Väike-laukhanede salk alustas kevadrännet talvitamisaladelt Kreekas 20. märtsil. Viimati nähti väike-laukhanede salka 17. aprillil õhtul Ungaris Hortobágy rahvuspargis. Pärast puhkepeatust Hiiumaa hästi hooldatud rohu- ja karjamaadel ning rannaniitudel liiguvad linnud umbes kolme-nelja nädala pärast Soome ja sealt pesitsusaladele Norras. 

Veel möödunud sajandis keskpaigas väga arvuka väike-laukhane Euroopa populatsiooni kiire languse peamisteks põhjusteks peetakse salaküttimist ja juhuslikku linnujahti, oluliste puhke- ja toitumisalade laiaulatuslikku hävitamist talvitamis- ja rändepeatuspaikades, häirimist ja põldudel kevadist hanede heidutusjahti ning kliimuutustest tulenevat järjest halvenevat pesitsusedukust. 

Väike-laukhani on Eestis I kaitsekategooria liik, punases nimestikus on ta läbirändajana määratletud kui kriitilises seisundis olev liik. Hetkel hinnatakse Fennoskandia asurkonna suuruseks 90–120 isendit. 

Kliimamuutustest tulenevate väike-laukhanede rändeteede, talvitamis- ja rändepeatuspaikade tingimuste parandamise ja leevendusmeetmete otsimisega tegelevad Leedu, Ungari, Kreeka, Eesti ja Soome partnerid projekti "LIFE LWfG Climate" raames. Projekti toetavad Euroopa Liit, LIFE, Natura 2000 ja Norra Keskkonnaagentuur. 

Lisateave: 
Andres Kalamees 
Projekti „LIFE LWfG Climate“ koordinaator Eestis 
Tel 523 7544 
@email