Liigu edasi põhisisu juurde

Otsingutulemused

Kutse Alam-Pedja luhatalgutele

15.04.2024

Luhaheinamaad on poollooduslikud kooslused, mis on tekkinud karjakasvatuse tulemusena. Aastasadade vältel kujunesid luhad oluliseks ja omanäoliseks ökosüsteemiks, mis aitavad säilitada bioloogilist mitmekesisust, parandada vee kvaliteeti ja kaitsevad mullastikku. Samuti aitab luht piirkonnal kliimamuutustega paremini kohaneda. Ilma inimese panuseta luhad ei püsi, mistõttu tuleb meil neid alasid hooldada, et tagada siinne ainulaadsus ka tulevastele põlvkondadele.

Tänapäeval hooldatakse luhta peamiselt masinatega, kuid õnneks on Alam-Pedjal säilinud ka veidi karjakasvatust, mis on kahtlemata luha hooldamiseks keskkonnasõbralikum viis. Kariloomad aitavad hoida looduslikke elupaiku ning samuti aitab karjatamine luua vastupidavamaid rohumaid, mis suudavad paremini taluda ekstreemseid ilmastikutingimusi, nagu põuad või tugevad vihmasajud.

Talguliste abiga aitame kohalikul karjakasvatajal rajada karjaaedu, mis loob võimalused Alam-Pedja ürgsete koosluste säilimiseks ning samal ajal siinsetel väärtuslikel aladel kliimamuutustega paremini kohaneda. Tööst vabal ajal võtame ette retke Alam-Pedja loodusesse ja naudime saunamõnusid.

Talgutööd: Karjaaedade ehitamine.

Ööbimine: Palupõhja Looduskoolis madratsitel, oma magamiskotiga.

Toitlustus: Täistaimetoit kolm korda päevas. Süüa valmistame toimkondades.

Kaasa võtta: Magamiskott, tööks sobivad riided ja kinnised jalanõud, soojad vahetusriided, saunatarbed.

Osalustasu: 21 EUR 

Hinna sees: Toit, majutus, saun.

Registreerumine lõpeb: Neljapäeva, 2. mai õhtul või grupi täitumisel.

Kogunemine: Reede, 3. mai õhtul Palupõhjas. Üksikasjade täpsustamiseks võtab talgulistega ühendust talgujuht. Kiirematel on võimalik Tartust küüti saada ELFi minibussiga.

Grupi suurus: 11

Talgujuhid: Triin Libe ja Farištamo Eller. Abiks on Antti Ulm.

Lisainfo: https://www.talgud.ee/talgud/tulevased-talgud/alampedja2024-ii 

Talguid rahastab projekt LIFE-SIP AdaptEST, mida rahastab Euroopa Liidu LIFE programm ja Eesti riik kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise tulust.